NUTRITIONAL ASSESSMENT OF CRITICALLY ILL PATIENTS IN INTENSIVE CARE UNITS OF ASSIUT UNIVERSITY HOSPITAL, EGYPT التقييم الغذائى لمرضى الحالات الحرجة فى وحدات الرعاية المرکزة بمستشفى جامعة أسيوط

Document Type : Original Article

Abstract

ABSTRACT :




Critical ill patients have specific-metabolic response to injury or disease that is characterized by an accelerated metabolic rate, rapid loss of fat and muscle mass. The capacity for recovery from illness depends on nutritional status. Poor nutritional status delays recovery, where as good nutritional status promotes healing and recovery. Nutritional support is an integral part of therapy for critically ill patients each patient has unique nutritional needs depending on his injury or disease. The nutritional care process is often performed during a comprehensive nutritional assessment by the dietitians with nursing personal to determine medical nutritional therapy. The aim of the present study was an attempt to assess the nutritional status of the critically ill patients to identify nutritional problems and plan, deliver proper nutritional therapy. The study was carried out at intensive care units (I.C.U) of AssuitUniversityHospital namely (general, trauma and chest I.C.U.s). Study subjects were a sample of 150 patients who admitted to (I.C.U.) from both sex and from ages ranging from 15 to 60. Two tools were designed and used to collect necessary data for this study. The first tool which was used to elicit health status of patients included, demographic data, health status of patients, anthropometrics measurements and biochemical blood analysis. The second tool performed the nutritional scoring tool which evaluates the nutritional status of critically ill patients. The main results of this study were male and female patients of trauma and chest I.C.U. recorded medium and good over all scoring system of their nutritional status. Therefore the scoring evaluation of life style of general intensive care patients showed that both male and female patients recorded medium over all scoring system of their nutritional status. The present study recommended that in I.C.U. of AssiutUniversity hospital a comprehensive nutritional assessment of the critically ill patients should be conducted by dietetic professionals, with medical and nursing personnels to determine appropriate medical nutritional therapy taking in consideration identified needs of the patients including anthropometrics, biochemical tests, clinical observations and diet evaluation scoring system.




          من المعروف أن لدى مرضى الحالات الحرجة استجابة خاصة للإصابة بالجروح والأمراض من ناحية التمثيل الغذائى حيث يتميزوا بتزايد سرعة الميتابولزم، والفقد السريع للدهن والکتلة العضلية. وتکون قدرتهم على الشفاء متوقفة على حالتهم الغذائية، ولذلک فإن الحالة الغذائية الفقيرة تؤخر معدلات شفائهم ، بينما تؤدى التغذية الجيدة إلى سرعة التئام الجروح والشفاء.
          ويعتبر التدعيم الغذائى جزءاً متکاملاً لعلاج مرضى الحالات الحرجة نظراً لأن کل مريض يتطلب احتياجات غذائية خاصة تبعاً لحالة من حيث الإصابة بالجروح أو الأمراض، مما يجعل عملية الرعاية الغذائية فى وحدات الرعاية المرکزة تتطلب تقييماً غذائياً شاملاً يقوم به خبراء التغذية بمعاونة طاقم تمريض متخصص لتحديد التغذية العلاجية للمرضى.
          ولقد هدفت الدراسة الحالية إلى عمل تقييم غذائى لمرضى الحالات الحرجة فى وحدات الرعاية المرکزة بمستشفى جامعة أسيوط للتعرف على المشاکل التغذوية والتخطيط لتوفير برنامج تغذية علاجية ملائم لهم.
          وقد أجريت الدراسة فى وحدات الرعاية المرکزة بمستشفى جامعة أسيوط : وحدة الرعاية المرکزة العامة، وحدة الرعاية المرکزة لمرضى الإصابات، وحدات الرعاية المرکزة لمرضى الصدر. وشملت الدراسة 150 مريض من مرضى الحالات الحرجة فى هذه الوحدات الثلاث من الذکور والإناث ذو أعمار تتراوح ما بين 15 إلى 60 سنة.
وتم تصميم البحث بحيث يتضمن جمع المادة العلمية والنتائج لهذه الدراسة الشاملة. وقد تناول التقييم الصحى للمرضى دراسة النتائج الديموجرافية، الحالة الصحية للمرضى، القياسات الجسمية (الأنثروبومترية) ، والتحليل الکيميائى الحيوى للدم کمحور أول للدراسة. أما المحور الثانى للدراسة فقد تناول استنباط طريقة تغذوية جديدة للتقييم الغذائى لمرضى الحالات الحرجة فى وحدات الرعاية المرکزة.
          وقد استبان من النتائج أن مرضى وحدة الرعاية المرکزة للصدمات الاصابات، ووحدة الرعاية المرکزة لمرضى الصدر قد سجلوا معدلاً غذائياً عاماً متوسطاً ، جيداً على التوالى بالنسبة للذکور والإناث. بيد أن مرضى الوحدة العامة للرعاية المرکزة سجلوا معدلاً غذائياً عاماً متوسطاً.
          وقد أوصت الدراسة الحالية أن الأمر يتطلب عمل تقييم غذائى شامل لمرضى الحالات الحرجة بالاستعانة بخبراء التغذية ومعاونة طاقم طبى و تمريضى متخصص لوضع النظم الملائمة للتغذية العلاجية لهؤلاء المرضى بالأخذ فى الاعتبار الاحتياجات الغذائية الفعلية لهم متضمنة القياسات الجسمية (الأنثروبومترية)، والتحليلات الکيميائية الحيوية للدم ، والفحص الإکلينيکى، وتطبيق النظام الجديد المقترح فى هذه الدراسة للتقييم الغذائى لمرضى الحالات الحرجة فى وحدات الرعاية المرکزة بالمستشفيات الجامعية.

REFERENCES:
Cerra, F.B. (1987): Hypermetabolism organ failure and metabolic support (Review). Surgery 101: 1 – 14.
Coats, K.G., Morgan, S.L., Bartolucci, A.A. and Weinsier, R.L. (1993): Hospital-associated malnutrition: a revaluation 12 years later, J. Am. Diet Association. 93: 27 – 33.
Denke, M.Y. and Wilson, J.D. (1998): Harrisonas principles of internal medicine 14th ed Fauci, A.S., Ed. New York, U.S.A.; Me. Grow-Hillco., Inc., pp. 448 – 452.
Doweiko, J.P. and Nompleggi, D.J. (1991): The role of albumin in human physiology and pathophysiology. III-albumin and disease states. JPEN, J. Parenter. Enternal Nutr., 15: 476 – 483.
Dudek, S.G. (1997): Nutrition handbook for nursing practice, third edition, lippincott, philadelphia. New York.
Gronder, M., Anderson, S.L. and DeYoung, S. (1996): Foundations and clinical applications a nurising approach, M. Masby, St. Louis.
Ithcra Project (1998): Nutritional assessment, File: //A:/Nutr. Htm.
Kostantinides, F.N. (1998): Nutrition assessment of the hopsitalized patient: A long overlsoked area of lab testing, File:/A:/Feb. 98 Feati. Htm.
Lee, R.D. and Nieman, D.C. (2003): Nutritional assessment. Third edition-Puflished by McGraw hill, companies, Inc. New York.
National center for Health Statistics (NCHS), (2002): National health and nutrition examination survey. Growth charts for the united states. National center for health statistics Division of Data service, 6525, Belcrest Road Hyattsville, MD 20782 – 203.
Perry, A.G. and Polter, P.P. (1994): Clinical nursing skills techniques 3rd ed. Mosby, Toronto pp. 669 – 671.
Shronts, E.P., Fish, J.A., Pesce-Hammond, K. (1988): Nutrition assessment. In: Merritt, R.J., ed. The SPEN nutrition support practice manual. Silver, spring, Md: ASPEN publishers,p24.
Trujillo, E.B., Robinson, M.K. and Jocobs, D.O. (2001): Feeding critically ill patients: Current concepts critical care nurse, Vol. (21); No. (4) AuGust, p. 80.
Trujillo, E.B., Robinson, M.R. and Jocobs, D.O. (1999): Nutritional Assessment in critically ill, February Vol. (19) No. (1) p. 1–9.
WHO Expert Committee (1995): Physical status the use and interpretation of anthropometry. WHO Technical Report Series No. 854, Geneva.
Veldee, M.S(1994) :Nutrition In: Tietz textbook of clinical chemistry, 2nded. Corl.A. Bvritised pennsyluanna, U.S.A; W.B Sounders, Co., Inc.; pp1236-1274
Youssef, M.K.E. (2002): Personal communications food Science and Techniology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University.