EFFECT OF THE COLOUR OF FEEDERS AND DRINKERS ON DEVELOPMENT OF SOME MAINTENANCE BEHAVIORS IN NEWLY HATCHED CHICKEN تأثير لون الغذايات والمشربيات على تطور بعض سلوکيات البقاء في کتاکيت الدجاج حديثة الفقس

Document Type : Original Article

Abstract

ABSTRACT:
Background: Colors of long wave lengths and color contrast can increase the responsiveness of
chicken to stimuli. The purpose: This study was designated to assess the effect of feeders and drinkers
colors and their contrast on ingestion rate and development of some maintenance behaviors Methods:
This study includes 2 experiments. Experiment I: Effect of different colors of feeders and drinkers on
rates feeding rates and water intake during 6 weeks rearing period was examined in Ross broiler
chicken. Experiment II: Assessment of the effect of color contrast of feeders and drinkers with the
floor on development of maintenance behaviors in newly hatched chicken. Results: The results
indicated that red colored feeders and drinkers increased the feed and water intake rates during the
first week post hatching (P<0.05). But no such effect was observed in older ages. In addition, the
presence of color contrast feeders and drinkers with the floor enhanced the appearance of certain
behaviors necessary for survival in newly hatched chicks. In conclusion red colored feeders and
drinkers attracted chicks, increased ingestion rate and color contrast accelerated the development of
some maintenance behaviors and decreased distress calls. Thus using red colors and presence of
contrast environment could enhance the development of maintenance behaviors in newly hatched
chicken.
الخلفية البحثية: التباين في الألوان داخل نظام التربية المکثفة حيث تـوافر الإضـاءة المنخفـضة والأعـداد الکبيـرة قـد يـؤثر
علــى اســتجابة الــدجاج للمــؤثرات الخارجيــة الغــرض مــن الدراســة: هــو دراســة تــأثير بعــض الألــوان المختلفــة للغــذايات
والمــشربيات مثــل الألــوان ذات الأطــوال الموجيــة القــصيرة (الأزرق والأخــضر) والطويلــة (الأحمــر) واللــون الأبــيض علــى
السلوک الغذائي بالإضافة إلـى دراسـة تـأثير تبـاين الألـوان ذات الاسـتجابة العاليـة علـى تطـور بعـض سـلوکيات البقـاء فـي
کتاکيت الدجاج حديثة الفقس. طرق البحث والنتائج: تم إجراء هذه الدراسة على تجربتين. التجربـة الأولـى: لقيـاس تـأثير
الألوان المختلقة (الأحمـر، الأخـضر، الأبـيض والأزرق) لکـل مـن الغـذايات والمـشربيات علـى معـدل تنـاول الغـذاء والـشرب
لکتاکيت دجاج الروس کمثال لبدارى التسمين التجارية، أوضحت هذه الدراسـة أن الغـذايات والمـشربيات الحمـراء أدت الـى
زيادة معدل تنـاول الغـذاء والـشرب فـي الأسـبوع الأول مـن العمـر ولکـن لـم يلاحـظ هـذا التـأثير فـي العمـر الأکبـر. التجربـة
الثانية لقياس تأثير تبـاين الألـوان ذات الاسـتجابة المرتفعـة (الأحمـر) للغـذايات والمـشربيات مـع الأرضـية کخلفيـة للتبـاين
على ظهور بعض سلوکيات البقاء في الکتاکيت حديثة الفقس. وتبين من النتائج أن وجود تباين الألوان في بيئة کتاکيـت
الدجاج أدى الى الإسراع من تناول الغذاء ، وکذلک ظهور مبکر لبعض سلوکيات البقاء عند مقارنتها بالبيئة التي لا يوجد
بها تباين. الاستنتاج: استجابة الکتاکيت للون الأحمر والتباين في الألـوان يکـون أعلـى فـي الکتاکيـت حديثـة الفقـس عنـه
ٕ في العمـر الأکبـر ممـا يجـدر يجـاد التبـاين لهـا فـي
بالقـائمين علـى رعايـة الـدجاج الاهتمـام بـألوان الغـذايات والمـشربيات وا
المــزارع خــصوصا الکتاکيــت حديثــة الفقــس الأمــر الــذي يــنعکس بــدوره علــى الاســتجابة للغــداء والــشرب وبالتــالي علــى
الإنتاجية.