دراسة مقارنة على المحتوى الدھنى لجذور بعض أصناف نخلة التمر COMPARATIVE STUDY ON ROOT LIPID CONTENT OF SOME DATE PALM CULTIVARS

Document Type : Original Article

Abstract

الملخص :
استخلصѧت الѧدھون مѧن جѧذور ثالثѧة أصѧناف مѧن نخلѧة التمѧر( .Phoenix dactylifera L) ھѧى
البرحى والسکرى ونبتة سيف ، وتم فصѧلھا بجھѧاز الفصѧل اللѧونى الغѧازى - السѧائل (GLC) للتعѧرف
علѧى األحمѧѧاض الدھنيѧة بھѧѧا ، وتѧم التعѧѧرف علѧѧى سѧبعة أحمѧѧاض دھنيѧة وکѧѧان الحمѧض الرئيسѧѧى ھѧѧو
حمض البالميتيک حيث تراوحت نسبته بين ٢١% إلى ٣١% ، باإلضѧافة إلѧى بعѧض األحمѧاض غيѧر
المعرفة . وتفاوتت قѧيم خѧواص الѧدھون الفيزيائيѧة لألصѧناف الثالثѧة البرحѧى والسѧکرى ونبتѧة سѧيف
مثѧѧل الѧѧرقم اليѧѧودى وقيمѧѧة التصѧѧبن ودرجѧѧة الحموضѧѧة ودرجѧѧة االنصѧѧھار ومعامѧѧل االنکسѧѧار والکثافѧѧة
النوعية . کما استخلصت الدھون من جذور صنف عسيلة النامية فѧى مѧوقعين ، أحѧدھما تحѧت التربѧة
ً ، ولѧوحظ ارتفѧاع کميѧة األحمѧاض الدھنيѧة فѧى
واآلخر تحت الکرب على ارتفاع صѧدر اإلنسѧان تقريبѧا
الجѧذور الواقعѧة تحѧت التربѧة . وکѧان الحمѧض الرئيسѧى ھѧو حمѧض اللينوليѧک وتراوحѧت النسѧبة بѧين
.
ABSTRACT :
Lipids of the roots of four cultivars of date palm (Phoenix dactylifera L.) namely, Barhi,
Sekkeri, Nabtat Saif and Osailah were extracted by chloroform: methanol (2:1, v:v) and
fatty acids were separated by GLC. Seven fatty acids were identified and the major fatty
acids were oleic, palmitic and linoleic acids ranging from 12.069 to 31.239%. There were
some fatty acids still unknown. The values of some physical properties were determined and
indicated some differences. As for Osaila cultivar, the fatty acids differed with the difference
in the site of roots (under ground and from the stem at height of breast) but the major fatty
acid was linoleic (43.059 and 33.158% for under ground roots and at the breast height
respectively)

لمراجـــــــــع :
١- الموســـوعة العربيـــة العالميـــة. ١٤١٦هــــ.مجلد ٧.
مؤسسة أعمال الموسوعة للنشر والتوزيع. الريـاض،
المملکة العربية السعودية.
2-Fayadh, J. M. and Al-Showiman, S.S.
(1990),“Chemical composition of date
palm (Phoenix dactylifera L.)”. J. Chem.
Soc. Pak. 12:84-103.
٣- إصــــدارات نــــدوة النخيــــل الأولــــى والثانيــــة ١٩٨٣
و١٩٨٦م علـــــى التـــــوالى . کليـــــة العلـــــوم الزراعيـــــة
والأغذيــة، جامعــة الملــک فيصــل بالأحســاء، المملکــة
العربية السعودية.
4-Al-Showiman, S.S. and BaOsman, A.A.
(1990):“Chemical studies on the roots of
the Saudi date palm tree- Phoenix
dactylifera, L.” Asian Journal of 
Chemistry. 2: 407-415.
5-Green, J. H. (1986): “An Introduction to
Human Physiology”. Fourth S.I. Edition.
pp 177-178.
6-Gunstone, F.D.(1979): “Comprehensive
Organic Chemistry”. E. Haslam. (Ed.).
Pergamon Oxford, No. 5. pp 66, 587-598,
604-605, 608.
7-Folch, J., Lee, M., and Sloane Stanley, H.
(1957): “A Simple Method for the
Isolation and Purification of Total Lipids
from Animal Tissues”. J. Biol. Chem.
226:497-509.
8-Wijngaarden, D. Van. (1967): “Modified
Rapid Separation of Fatty Acids from
Lipids for Gas Chromatographic
Analysis”. Analytical Chemistry 39:848-
849.
9-Al-Whaibi, M. H. and Basalah, M.O.
(1986):“Fatty acids in Seeds of Four
Cultivars of Date Palm Trees”. J. Coll.
Science. King Saud Univ. 17:27-35.
10-British Standards Institution, (1958):
“Vegetable Oils British Standards” 6350.
11-Pearson, D. (1976): “The Chemical
analysis of Food”. 7th Ed. Churchill
Livingston, New York.
12-Sawaya, W. N., Safi, W.M., Al-shalhat,
A. and Al-Mohammed, H. (1983): “Fruit
growth and composition of Khudari,
Sillaj and Sifri date cultivers grown in 
Saudi Arabia”. Proceedings of the First
Symposium on the Date Palm in Saudi
Arabia, held on March 23-25, 1982, at Al￾Hassa, King Faisal University. pp. 202-
210.
١٣- الــــــوراقى ، أحمــــــد جمــــــال الــــــدين ١٤١٦هـــــــ.
تکنولوجيـــا الزيـــوت والـــدهون. جامعـــة الملـــک ســـعود،
الرياض، المملکة العربية السعودية.
١٤- البکــــر، عبــــد الجبــــار ١٩٧٢م. نخلــــة التمــــر-
ماضيها وحاضـرها ، والجديـد فـى زراعتهـا وصـناعتها
وتجارتهــا. شــرکة مطبعــة الــوطن. بغــداد، الجمهوريــة
العراقية.
١٥- محمــــد، رضــــوان صــــدقى فــــرج ١٩٩٥. کيميــــاء
الليبيـــدات. مرکـــز النشـــر لجامعـــة القـــاهرة، القـــاهرة،
جمهورية مصر العربية.
16-FAO,(1980) : “Production year book,
Food and Agriculture Organization of the
United Nations”. Rome.
١٧- المواصفات القياسية السعودية ١٩٧٧م. الزيوت
والــــدهون النباتيــــة المعــــدة للطعــــام. الهيئــــة العربيــــة
السـعودية للمواصـفات والمقــاييس. الريـاض، المملکــة
العربية السعودية.